Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Τι καταλάβαμε από την επίσκεψη Ομπάμα;



Από την 15η έως την 16η Νοεμβρίου 2016 είχαμε μία ξεχωριστή επίσκεψη που έκανε κάποιους εθνικά υπερήφανους, γιατί βρεθήκαμε στο επίκεντρο του κόσμου μιας και ένας "πλανητάρχης" πάτησε μετά από πολλά χρόνια το πόδι του στην Ελλάδα.
Φυσικά δεν μιλάμε για κάποιον τυχαίο, αλλά για τον κάτοχο βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα.
Πραγματικά δεν ξέρω από που να αρχίσω και που να τελειώσω, αλλά θα προσπαθήσω να σταθώ σε κάποια σημαντικά σημεία παράγοντες που κάποιοι δεν είδαν τυφλωμένοι από την γκλαμουριά της επίσκεψης.
Θα τονίσω πως ότι λάμπει δεν είναι χρυσός, αλλά μάλλον αντιπερισπασμός.
Ας ξεκινήσουμε με τον κ. Ομπάμα για να φτάσουμε στην ηγεσία μας και εν κατακλείδι στο συνολικό απολογισμό της επίσκεψης.
Αυτός ο υπέρμαχος της ειρήνης έχει άλλους 2 μήνες προεδρίας που σημαίνει ότι μιλάμε για ένα πρόσωπο που εκπροσωπεί έναν σημαντικό μεν θεσμό, αλλά με ημερομηνία λήξης δε.
Τα φώτα της δημοσιότητας έκλεψε και συνεχίζει να απασχολεί ο Ντ. Τραμπ που αναμένεται να αναλάβει το προεδρικό αξίωμα σε 2 μήνες. Στην παγκόσμια πολιτική και διπλωματική σκηνή υπάρχει ένα μούδιασμα και μία ανησυχία γιατί ο Τραμπ είναι ένας άγνωστος Χ παράγοντας που έως ότου να δείξει τα πρώτα σημάδια πολιτικής του, καλύπτεται από ένα πέπλο αβεβαιότητας και ασάφειας που οφείλεται στον χαρακτήρα του και την προεκλογική του εκστρατεία.
Γνωρίζουμε ότι ο Ομπάμα ήταν ενάντιος στον Τραμπ και υποστήριξε την Χ. Κλίντον παρά το γεγονός ότι 7 χρόνια πριν όταν έκανε ο ίδιος προεκλογική εκστρατεία είχε δηλώσει ότι η Κλίντον ήταν ακατάλληλη για την θέση προέδρου.
Από πολλές πηγές και γεγονότα υπάρχουν στοιχεία ότι τόσο η Κλίντον όσο και ο Ομπάμα δεν είναι απλές μαριονέτες της Νέας Τάξης Πραγμάτων, αλλά ενίσχυσαν και το δόγμα μιας γενικής αναταραχής σε όλο τον πλανήτη, από την ανατροπή καθεστώτων μέχρι την αραβική άνοιξη και την δημιουργία του ISIS με την σημερινή κατάσταση στη Συρία, Ιράκ και Ν. Τουρκία.
Αλλά ας επιστρέψουμε στον Ομπάμα, αυτόν τον ευχάριστο σόουμαν με τις ατάκες που έδωσε μια χολυγουντιανή λάμψη στο Προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ.
Αυτός ο ειρηνοποιός κράτησε ανοιχτό το Γκουαντάναμο παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις για κλείσιμο καΙ ανθρώπινα δικαιώματα. Αύξησε την παρουσία στρατιωτών σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη, παρά τις υποσχέσεις για αποστρατικοποίηση. Κατέστρεψε την μεσαία οικονομική τάξη με υπέρογκη φορολογία, ενώ η δήθεν φορολόγηση των πλουσίων ήταν μηδαμινή μπροστά στις νομοθεσίες που τους απέφεραν διπλάσια κέρδη. Διέλυσε το σύστημα υγείας με το Obamacare, μιας και ήταν ανίκανος να εφαρμόσει κοινωνική πολιτική. Σκότωσε εκατοντάδες με drones και αύξησε τις πωλήσεις όπλων κατά 8%.

Φυσικά κάποιος θα πει πως κοίταξε το συμφέρον των ΗΠΑ και εννοείται πως κανείς δεν διαφωνεί ότι ένας αρχηγός κράτους έχει κύριο γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας του, αλλά όλα δείχνουν ότι υπηρέτησε περισσότερο την ΝΤΠ που έχει επιλέξει τις ΗΠΑ σαν άρμα της ατζέντας τους.
Μετά από αυτή την εισαγωγή ας ασχοληθούμε με την επίσκεψη στην Ελλάδα. Προφανώς αυτή η τελευταία περιοδεία δεν έχει να κάνει με αγάπες και λουλούδια, αλλά με εκκρεμότητες που θέλει να προλάβει μέσα στους 2 τελευταίους μήνες.
Ήρθε στην Ελλάδα λοιπόν και ο κόσμος ξετρελάθηκε, ενώ η κυβέρνηση ύψωσε αυτή την επίσκεψη σαν λάβαρο της διευθέτησης του χρέους, ενώ η αντιπολίτευση υποτίμησε το γεγονός λόγω ημερομηνίας λήξης του αξιώματος.
Τέσσερα είναι τα βασικά σημεία της επίσκεψης και ύπο το πρίσμα της εισαγωγής που έκανα θα προσπαθήσουμε να τα εξετάσουμε και να κάνουμε την κριτική μας.
1. Η πιο σημαντική είναι η πρώτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο ΠτΔ έθιξε απευθείας όλα τα θέματα που μας καίνε ως χώρα και είναι σημαντικά. Αυτά είναι το οικονομικό (χρέος, λιτότητα), το Μακεδονικό (σκοπιανό και κατακρεούργηση της ελληνικής ιστορίας με ένα κρατίδιο σφήνα), το Κυπριακό (όπου από το σχέδιο Ανάν έως σήμερα συντελείται μία τεράστια αδικία εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ελληνισμού) και το μεταναστευτικό/προσφυγικό/εποικιστικό.
Αυτό που εισπράξαμε από τον Ομπάμα ήταν να βήξει στο Κυπριακό, να ξεροκαταπιεί στο Μακεδονικό, να πει ότι αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες χρέους - λιτότητας και να καταδικάσει τη τελευταία και να μας πεις τι καλοί άνθρωποι που είμαστε και ταΐζουμε της γης τον κάθε πικραμένο και ανθρωπιστές κτλ κτλ κτλ
Με λίγα λόγια είδαμε υπεκφυγές και λόγια που χαϊδεύουν αυτάκια.
2. Η συνάντηση Ομπάμα - Τσίπρα έδειξε πόσο καλές σχέσεις και άνεση υπάρχει ανάμεσα σε υπαλλήλους της ΝΤΠ και την στιγμή που όλοι ασχολούνταν με τις γραβάτες, ουσιαστικά απλά συναντήθηκαν για να μιλήσουν για κάτι προμελετημένο-προσχεδιασμένο που σύντομα θα δούμε. Εδώ το σχόλιο που μπορώ να κάνω είναι μόνο ότι μάλλον ο Μητσοτάκης δεν πήρε δαχτυλίδι μιας και ο Τσίπρας συμφέρει και το έδειξε, άρα θα συμβεί κάτι που θα φαντάζει νίκη Τσίπρα και θα τον ξανανεβάσει στα μάτια του κόσμου.
3. Η επίσκεψη του Ομπάμα στην Ακρόπολη και το Μουσείο της ίσως να είναι το κύριο θετικό στοιχείο, εφόσον αποτελεί από μόνο του μια δωρεάν τουριστική διαφήμιση. Βέβαια ο τουρισμός δείχνει πως μάλλον προοριζόμαστε για γκαρσόνια.
4. Η ομιλία στο Ίδρυμα Νιάρχος. Αυτή η ομιλία ήταν η αποκορύφωση του θεάματος. Ήρθε σε μία χώρα που τρεφόμαστε από τα πολλά άδεια λόγια και μας είπε περισσότερα. Εκμεταλλευόμενος την ψυχολογία της ελληνικής μάζας και την χολυγουντιανή του λάμψη, μας πέταξε μερικές ελληνικές λεξούλες και αναφερόμενος στην κοιτίδα της δημοκρατίας και τους αρχαίους πέταξε ένα "Ζήτω η Ελλάς" και το κοινό ήρθε σε οργασμό, ενώ δεν ξέχασε να μας πει με άλλα λόγια το σλόγκαν του Πασοκ "Πρώτα ο Πολίτης".

Και μένουμε τώρα με την απορία τι ήρθε τελικά να κάνει εδώ. Πρώτα ήρθε να πουλήσει όπλα. Μην ξεχνάμε πως τα ΜΜΕ είχαν ήδη ξεκινήσει μια προπαγάνδα για το F-35 του στυλ, θα το έχουν οι Τούρκοι και όχι εμείς; Είναι πολύ πιθανό να ενημέρωσε τον Τσίπρα για το πως πρέπει να κινηθεί και ποιά είναι τα σχέδια της ΝΤΠ, εφόσον μάλλον κάτι θα γίνει με το χρέος. Ήρθε να μας χαϊδέψει τα αυτάκια και να μας τονώσει την ψυχολογία, έχοντας μελετήσει την ψυχολογία της ελληνικής μάζας.
Μα θα πει κάποιος, πως θα πάρουμε όπλα, αφού δεν έχουμε να φάμε; Επειδή το μνημόνιο και τα δάνεια δεν είναι τίποτα άλλο από ξέπλυμα χρήματος που περνάει δια μέσω της Ελλάδας για να καταλήξει στην Γερμανία, ουσιαστικά ότι κοπεί από το χρέος θα διατεθεί στην αγορά όπλων και έτσι θα σταματήσει η Γερμανία να είναι μοναχοφάης.
Η αναφορά του Ομπάμα στο ΝΑΤΟ και την Ελλάδα και το πως ξοδεύουμε το 2% του GDP σε όπλα είναι η ένδειξη, αλλά και η επίπληξη στους άλλους Νατοϊκούς "συμμάχους" ότι ήρθε η ώρα να γράψετε επιταγές και να διαψεύσετε τον Τραμπ που δεν βλέπει κέρδος στο ΝΑΤΟ.
Ας κάνουμε τώρα και μια κριτική στην ελληνική μάζα και τις αντιδράσεις της μπροστά στην επίσκεψη Ομπάμα. Ως μάζα, όπως και πολλοί Αμερικανοί τυφλώθηκαν από την χολυγουντιανλη λάμψη. Θυμίζει πολύ η αντίδραση της μάζας εκείνη την παλιά ελληνική ταινία "Καλωσήρθε το δολλάριο". Το γεγονός ότι πολλοί διακατέχονται από έναν πολιτισμικό κομπλεξισμό έναντι της Δύσης τους έκανε να τυφλωθούν διπλά. Ακόμα και η αντιπολίτευση έτρεξε ως κομπάρσος να φάνει και να βγάλει σέλφι με τον Αστέρα των ΗΠΑ. Χαρήκαν οι τριτικοσμικοί ιθαγενείς που ο αποικειοκράτης μοίρασε λεκτικές χάντρες και καθρεφτάκια, ενώ ουσιαστικά ήρθε να κανονίσει με τον φύλαρχο πόσους φόρους υποτέλειας ή σκλαβους να πάρει.
Για τους επόμενους μήνες θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνιση, γιατί τα ωραία λόγια τα λέει κάποιος σε μία γυναίκα που θέλει να ρίξει στο κρεβάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου